top of page

Luottamuksen voima

Mitä merkitystä on opettajan luottamuksella oppilaisiinsa tai käyttöliittymän luottamuksella käyttäjiin?

Opettajille kerrottiin, että heidän luokalleen tulee muutama huippulahjakas oppilas. Sitten tutkijat mittasivat koetuloksia, opettajien suhtautumista oppilaisiin ja oppilaiden suhtautumista toisiinsa. Lukukauden lopussa tulokset olivat selvät: Huippulahjakkailla oli parhaat keskiarvot ja opettajat sekä muut oppilaat suhtautuivat heihin ihailevasti. Todellisuudessa “huippulahjakkaat” oli kuitenkin valittu täysin satunnaisesti. Tulosten perusteella luottamus vaikuttaa merkittävästi onnistumiseen ja muidenkin asenteisiin.

Kun kiinnität Apple-tietokoneeseen lisälaitteen, et saa äänimerkkiä tai ilmoitusta. Tämä johtuu siitä, että järjestelmä olettaa lisälaitteen toimivan, jolloin vain virhetilanteista annetaan ilmoitus. Vertailun vuoksi Windows soittaa fanfaarin ja näyttää ilmoituksen, koska sen mielestä toimiva lisälaite on poikkeuksellista. Joskus kummastelen, kuinka niin monet käyttävät tuotetta, joka olettaa asioiden epäonnistuvan.

Luottamus ja avoin mieli ovat kriittisen tärkeitä onnistumiselle, koska niiden avulla voi ottaa riskejä ja tehdä mullistavia asioita ilman lamaannuttavaa epäonnistumisen pelkoa. Kun haluat parantaa yrityksesi tai läheistesi mahdollisuutta onnistua, rakenna kerrostalon kokoinen luottamus läheisiisi ja anna vapautta, vastuuta ja visio onnistumiselle.

Luottamuksen lisäksi on tärkeää puhua suoraan ja tarkistaa säännöllisesti, että ymmärtää tilanteen. Näin mahdollinen väärä oletus vaikkapa tuotekatselmuksessa tulee ilmi eikä heikennä luottamusta ja lopputulosta. Luottamus on eri asia kuin oletus.

When you assume, you make an ASS out of U and ME.

Alla Steve Jobsin muistorikas puhe Stanfordin yliopistosta valmistuville. Puheessaan hän kehottaa luottamaan itseensä, karmaan tai muuhun korkeampaan voimaan, jotta säilyttää uskonsa onnistumiseen. “Stay Hungry, Stay Foolish!”


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page