Maailma muuttuu ja parhaat käytännöt sen mukana. Koronapandemia pakotti kaikki pois mukavuusalueeltaan oppimaan uusia tapoja työntekoon. Onneksi “pakotettu ketteryys” koituu myös ihmiskunnan eduksi, esimerkiksi yhä parempina online-koulutuksina ja valmennuksina.
Ehdin tehdä Agile/Scrum/Lean -koulutuksia ja valmennuksia lähityönä lähes kymmenen vuotta. Satojen palautteiden perusteella osasin työni kiitettävän hyvin, vaikka mukaan mahtui tietysti myös erinäisiä mokia.
Lähikoulutuksissa olin jo pikkuhiljaa siirtynyt työpajamaiseen kouluttamiseen, jossa vaikkapa Professional Scrum Product Owner -sertifiointikurssin materiaali antoi lähinnä raamit käytännön harjoituksille ja keskusteluille. Näin oman toiminnan muuttaminen (=oppiminen) on yleensä hyödyllisempää ja hauskempaa kuin luennon kuuntelu.
Sitten iski korona.
Korona pakotti koko maailman pois mukavuusalueelta, oppimaan pakon edessä uusia työtapoja uudessa tilanteessa. Etätyöhön siirtyminen on luontevaa niillä aloilla, joilla se on mahdollista. Minun onnekseni näihin aloihin kuuluu koulutus, valmennus ja IT-sektori.
Tosin, jos minulta olisi kysytty vuonna 2019 mielipidettäni etäkoulutuksesta, olisin nauranut iloisesti ja todennut koko ajatuksen olevan naurettava: Miten ihmeessä voisin toteuttaa vuorovaikutteisen työpajan harjoituksineen ja keskusteluineen läppärin ääressä istuen?
Onneksi otin (aluksi lähes mahdottomalta tuntuneen) haasteen vastaan. Käytin vuoden 2020 kevään ja kesän maailman parhaiden online-kouluttajien ja fasilitaattoreiden koulutuksiin osallistumiseen, perehdyin vuorovaikutukseen verkossa ja rakensin sekä ohjasin ensimmäiset virtuaaliset koulutukset videoyhteydellä.
Tunteeni olivat helpottuneen onnelliset mutta myös ristiriitaiset, kun ensimmäisten virtuaalisten etäkurssieni osallistujat antoivat lähes pelkkää kiitettävää palautetta! Varsinkin osallistavuus ja vuorovaikutus – ketterän kommunikoinnin kulmakivet – koettiin onnistuneiksi. Tajusin ristiriitaisten tunteideni johtuneen siitä, että olin puolessa vuodessa syönyt hattuni ja kääntänyt takkini: Laadukas virtuaalikoulutus oli todistanut toimivuutensa ja tullut jäädäkseen.
Virtuaalisen oppimisen kehittäminen onkin paljastunut itselleni niin inspiroivaksi aiheeksi, että uusi missioni on tarjota virtuaalisesti universumin parasta ketterää koulutusta. Samalla osallistujat oppivat vuorovaikutteisen etätyön ja etäfasilitoinnin parhaita tekniikoita.
Kutsun sinut tutustumaan loppuvuonna 2020 täysin päivittyvään virtuaaliseen tarjoomaani. Tähän mennessä (lokakuussa 2020) virtuaalisina on tarjolla mm. Professional Scrum Product Owner -sertifiointikurssi, Professional Scrum Master / Foundations -sertifiointikurssi, työpajoja, introkoulutuksia sekä yhden päivän kursseja ilman sertifikaatteja. Ja lisää on tulossa!
Heitä olkapäällesi pyyhe ja ota yhteyttä, niin nostetaan firmanne galaksin ketterimpien joukkoon, ja vielä vähän korkeammalle. Etänä ja virtuaalisen turvallisesti tietenkin.
PS. Ehkä kiinnitit huomiota missiooni “virtuaalisesti universumin parasta koulutusta”. Virtuaalinen tarkoittaa todentuntuista simulaatiota. Kukaanhan ei tiedä, millaista ketterää koulutusta tarjotaan vaikkapa Margratheassa… Jos kuitenkin löydät parempaa virtuaalista osaamista edullisempaan hintaan universumin tältä laidalta, olisin utelias kuulemaan.
Lekman.fi -hihamerkki yhdistää kengurun virtuaaliseen etätyöhön ja avaruuteen. Voiko mikään olla ketterämpi kuin avaruuskenguru? Excelsior Agilis tarkoittaa “ketterääkin korkeammalle” – to boldly go where no Kangaroos have jumped before!
תגובות