top of page

Ketteryyden ydin

Päivitetty: 30. marrask. 2021

Scrum Practitioners -ryhmässä esitetään mielenkiintoisia kysymyksiä, kuten “When your company implemented Scrum, did they keep it pure or did they adapt it to their culture?”

Otsikko on lähtökohtaisesti erikoinen, koska Scrum sovitetaan aina omaan kulttuuriin esimerkiksi valitsemalla sprintin eli kehitysjakson pituus. Tällöin organisaation kulttuuri myös sopeutuu Scrumiin.

Keskustelun kommentit jakautuvat karkeasti puristisiin ja pragmaattisiin. Toisten mielestä Scrumia ei tulisi muuttaa ja toisten mielestä hyvä lopputulos on tärkeämpää kuin mallin noudattaminen.

Huomaan lukeutuvani käytännöllisesti ajatteleviin. Uskon, että aluksi kannattaa soittaa nuoteista ja kuunnella opettajaa. Kun harjoituksen kautta oivaltaa pianon koskettimien yhteyden musiikkiin ja Scrumin elementtien yhteyden projektin lopputulokseen, voi tarvittaessa muokata yksittäisiä elementtejä ja ottaa vastuun lopputuloksesta.

Pari vuotta valmennettuani en muista montaa “puhdasta” Scrum-toteutusta, mutta monia kiitettäviä toteutuksia. Monilla organisaatioilla riittää haasteita Scrumin perusteissa, kuten sprintin rutiineissa, vaatimusten pilkkomisessa, priorisoinnissa tai kehitysnopeuden mittaamisessa vähintään sprintin lopussa.

Törmättyäni usein perustason haasteisiin olen karsinut ehdottomia vaatimuksiani ja päätynyt yhtäläisiin minimivaatimuksiin Scrum Practiti


oner -ryhmän Bruce Rennien kanssa:

  1. Toimita säännöllisesti jotain (ts. aikarajatut iteraatiot).

  2. Varmista, että toimitat korkeimman prioriteetin asiat (ts. sopeudut nopeasti muutoksiin).

  3. Pyri parempaan jokaisessa iteraatiossa/julkaisussa (ts. tiimin retrospektiivit).


Nämä minimivaatimukset muodostavat mielestäni ketteryyden ytimen, joka antaa pohjan ketterien menetelmien soveltamiselle johtamisessa, julkishallinnossa ja valmistavassa teollisuudessa, jotka voivat vaatia ohjelmistokehityksestä poikkeavia ratkaisuja.

Lopuksi Scrumin isän Ken Schwaberin viisaat sanat:

Scrum is an organizational change process masquerading as a project management process wrapper. If you adopt pieces of Scrum, you don’t get this benefit… and you will likely stop adopting pieces once the going gets hard.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page