top of page

Kesäterveiset Scrum-kouluttajatapaamisesta

Päivitetty: 3. elok. 2021

Terveiset Scrum.orgin kesäisestä kouluttajatapaamisesta Bostonista. Paikalla oli noin 25 kouluttajaa ympäri maailmaa, joista pääosa vanhoja tuttuja.

Kaksipäiväisten “Face-to-Face” tapaamisten ideana on kehittää kouluttajien ja päämajan yhteistyötä, visiota, kurssimateriaalia ja verkostoitumista. Lisäksi keskustellaan Scrumin tarkennuksista ja parannuksista. Tapaamisia järjestetään ympäri maailmaa, mutta vierailen itse mieluiten Bostonissa, jossa on mahdollisuus tavata opettajani Ken Schwaber.

Tapaaminen aloitettiin lyhyellä tutustumisleikillä, jossa fasilitaattorin kyllä/ei-kysymykseen myöntävästi vastaavat astuvat ikäänkuin näytille huoneen keskelle. Kysymyksiin kuuluivat mm. “Pidän retkeilystä” ja “yrityksessäni työskentelee alle 5 ihmistä” . Tutustumisleikin aikana ehdin tervehtiä uutta suomalaista kouluttajaa Ahti Haukilehtoa, jonka kanssa oli mukavaa vaihtaa ajatuksia äidinkielellä.

Seuraavaksi oli vuorossa Scrum.orgin roadmapin esittely. Parannuksia luvattiin mm. kouluttajien web-portaaliin sekä koulutusohjelmiin ja -materiaaleihin. Ehkä merkittävin uutinen oli kuitenkin se, että Scrumin määritelmän sisältävä The Scrum Guide tulee syksyllä päivittymään uuteen versioon 2013. Tulevassa versiossa mm. karsitaan joitakin yksityiskohtia ja keskitytään Scrumin ytimen yksinkertaistamiseen ja tarkentamiseen.

Herkullisen salaattilounaan jälkeen oli vuorossa kouluttajien 15 minuutin esitykset itse valitsemistaan aiheista, kuten “Failure is always an option”, “Thinking fast and slow” ja “Self-organizing teams”. Lisäksi kouluttajille esiteltiin Agility Path, joka on Ken Schwaberin kehittämä konsepti ketteryyden kasvattamiseen erityisesti suuremmissa organisaatioissa. Konsepti perustuu tiettyjen mittareiden ja käytäntöjen seuraamiseen sopivin välein esim. Scrumin käyttöönoton aikana.

Päivän päätteeksi siirryimme illalliselle Burlingtonin ostoskeskuksen Legal Sea Foods -ravintolaan. Kyseinen ketju on Bostonissa legendaarinen, joten suosittelen vierailemaan siellä käydessäsi itärannikolla. Illallisella juttelin kanadalaisen Scrum-kouluttaja Louiksen kanssa, joka kertoi myyneensä juuri asuntonsa ja autonsa ja aloittavansa pian vuoden mittaisen maailmanympärimatkan. Juttelimme pitkään hänen tulevasta reissustaan ja sain linkin hänen reissublogiin. Käy kurkkaamassa kaverin reissuvinkit.

Toinen päivä jatkui kouluttajien esityksillä. Päivän ykkösanniksi muodostui odotetusti Ken Schwaberin interaktiivinen luento Scrumin ja Scrum Guiden tulevista muutoksista. Kehitimme myös pienryhmissä uusia sertifiointikoekysymyksiä Scrumin tarkennuksia silmälläpitäen. Päivä päätettiin Open Space -ryhmätöillä sekä iloisilla hyvästeillä.

Itselleni arvokkainta oli tavata kollegoita ja keskustella uusista opetustekniikoista ja Scrumin uudistuksista. Sain myös kunniatehtävän jatkaa uuden Scrum Guiden suomennoksen vetäjänä. Otan kesälomien jälkeen yhteyttä kotimaisiin Scrum-ammattilaisiin nykyisen sanaston ja uuden käännösversion katselmoimiseksi. Ehdotuksia nykyisten termien parantamiseksi otetaan myös vastaan kaikilta halukkailta. Käännösprojektista tulee lisää tietoa syksyn mittaan.

Mukavaa ja aurinkoista kesää kaikille!


F2F-Boston-Team

Ryhmäkuva (se vähemmän virallinen 🙂


F2F-scrum-org-entrance

Scrum.orgin sisäänkäynti.


F2F-dinner

Illallinen Legal Sea Foodsissa.


F2F-lare-and-ken

Ken ja Lare.


F2F-lunch

Lounas katettuna neuvotteluhuoneessa.


F2F-summary

Keskustelua Scrumin tulevasta versiosta.


F2F-teamwork

Kouluttajat ryhmätöissä.

0 kommenttia

Comments


bottom of page