Lepääkö vintilläsi tai kellarissasi 1980-luvun kotitietokone ja kenties rakkaudella itse tehtyjä ohjelmia? Vielä ehdit pelastamaan lapsuuden kallisarvoiset aarteet.
Tartuin härkää sarvista ja kaivoin kellarista legendaarisen Sir Clive Sinclairin vuonna 1982 julkaiseman ZX Spectrum 48k:n, joka kilpaili Commodore 64:n kanssa Suomen suosituimman kotikoneen tittelistä. Pelastusoperaation tavoitteena oli digitoida omatekoiset C-kaseteille tallennetut pelit säilyvämpään WAV- tai MP3-muotoon ja korjata vanha kone käyttökuntoon. Urakka oli odotettua työläämpi, mutta se kannatti.
C-kasettien digitoiminen
Ohjelmat tallennettiin 1980-luvulla yleensä C-kaseteille ikäänkuin faksin tai modeemin äänenä. Tässä vinkkejä ohjelmien siirtämiseen C-kasetilta Mac- tai PC-koneelle:
Lainaa jostain toimiva kasettisoitin. Minimivaatimus on, että nauhurissa on 3,5mm kuulokeliitin tai muu äänen ulostulo. Hyötyä voi olla nauhurin korkeasta äänenvoimakkuudesta, jonka vuoksi suurempi stereonauhuri voi toimia paremmin kuin pieni korvalappustereo.
Lataa esim. Audacity-tallennusohjelma ja tutustu ohjevideoon.
Spectrumin omalla 3,5mm audiokaapelilla voit kytkeä kasettinauhurin kuulokeliittimen PC- tai Mac-tietokoneesi mikrofoniliittimeen. Joissain tietokoneissa ja iPhoneissa tarvitaan täysin samannäköinen, mutta uudempi 3,5mm liitin, joka aktivoi tietokoneen tai älypuhelimen mikrofonilittimen. Hanki siis tarvittaessa vastaava uudempi kaapeli.
Uudemmissa MacBookeissa ei ole mikrofoniliitäntää (aiemmin korvakuulokeliitännän sai asetuksista muutettua mikrofoniliitännäksi, mutta ominaisuus on poistunut). Siksi ostin kymmenellä eurolla Fujitech 3D Sound USB-äänikortin, jossa on 3,5mm sisään- ja ulostulo.
Kasetteja tallentaessasi varmista, ettei nauhurin äänenvoimakkuus ole liian suuri. Tämä näkyy Audacityssä jatkuvana paksuna viivana. Vaarana on, että ylä- ja alataajuudet leikkautuvat pois eikä ohjelma lataudu. Ohut suora viiva taas kertoo liian pienestä voimakkuudesta. Itse käytin nauhurissa noin 80% äänenvoimakkuutta ja nostin tarvittaessa hieman Audacityn gain-asetusta.
Keskity pelastamaan itse tekemäsi ohjelmat, koska Spectrumin kaupalliset pelit saa nykyään freewarena.
1980-luvun kotitietokoneen kytkeminen taulutelkkariin
Modernista taulutelevisiosta puuttuu analoginen viritin, joten koitin löytää sovittimen, joka muuntaisi vanhan kotitietokoneen analogisen TV-signaalin taulutelkkariin sopivaksi. Yllättäen tällaisia välikappaleita ei käytännössä ole olemassa. Löysin kuitenkin loistavan ohjevideon, jossa Spectrumin TV-signaalipiiri ohitetaan, jolloin tietokoneesta saa lähes nykyaikaista komposiittivideota. Ohikytkentä on niin helppo toteuttaa, että saimme ystäväni kanssa Spectrumin näkymään taulutelevisiossa alle puolessa tunnissa. Kolvi on urakassa hyvä apuväline, muttei välttämätön. Lopputuloksena on hämmästyttävän laadukas kuva ja nostalgisuuden tunne, kun itse tehdyt pelit pyörivät nykyaikaisessa telkkarissa.
Spectrum toimii taulutelevisiossa keltaisen komposiittivideokaapelin ja SCART-liittimen kautta. Kiitos avusta Impu!
Spectrumin huoltaminen käyttökuntoon
Spectrumin tyyppivika on kuminäppäinten alla olevan näppäinkalvon pettäminen ajan saatossa. Onneksi verkossa myydään uusia näppäinkalvoja, jotka kestävät UV-säteilyä ja ovat lähes ikuisia. Näppäinkalvon vaihtaminen oli yllättävän helppoa, kun kuumensin metallista näppäinlevyä varovasti föönillä ja irrotin sen alla olevan liimauksen mansikanperkauspinsetin ohuella alumiinikärjellä mainion ohjevideon rohkaisemana. Kalvon vaihtamisen jälkeen kiinnitin näppäinlevyn kaksipuolisella teipillä, joka vaikuttaa toimivalta ratkaisulta. Näin saan näppäinlevyn tarvittaessa myös avattua uudestaan.
Alkuperäinen näppäinkalvo sekä eBaysta 15 eurolla ostettu uusi kalvo.
Spectrum on yllättävän yksinkertainen purkaa ja korjata. Piirilevyn vasemmassa yläkulmassa näkyy tekemämme TV-modaus (punainen ohituskaapeli), jolla Spectrumin saa näkymään taulutelevisiossa.
Joystick peliin
Tilasin eBaysta myös perinteisen 9-nastaisen joystickin sekä upouuden vuoden 2013 joystick-liittimen n. 15 eurolla, koska vanhaan Kempston Joystick Interfaceeni oli ilmaantunut kosketushäiriöitä. Modernissa joystick-liittimessä on myös hyödyllinen reset-kytkin, joka puuttuu Spectrumista (virtajohto tulee irrottaa resetoidakseen koneen).
Kaupallisten ohjelmien lataaminen
Vanhojen C-kasettien kanssa puuhailu on niin hankalaa, että lataan pelit mieluummin WAV-äänitiedostoina läppärini 3,5mm kuulokeliitännästä Spectrumin sisääntuloon. Käytän tässäkin yllämainittua USB-äänikorttia, koska se antaa suuremman äänenvoimakkuuden kuin MacBook. Toisaalta myös liian suuri voimakkuus voi johtaa lataamisen epäonnistumiseen.
Suurimman osan Spectrumin ohjelmista saa nykyään freewarena. Nerokas apuohjelma OTLA (Windowsille) tekee verkosta ladattavista .TZX, .Z80 tai .TAP-muotoisista pelitiedostoista WAV- tai MP3-muotoisia. Ohjelmalla voi myös lisätä äänitiedoston alkuun modernin speedloaderin. Kiihdytetty ohjelma latautuu 6-12 kertaa normaalia nopeammin (12.000bps verrattuna 1.000-2.000bps). Harmillisesti kiihdytys toimi itselläni vain muutamien pelien kanssa, joten päädyin konvertoimaan suurimman osan ohjelmista WAV-muotoon luotettavammalla Tape2WAV-työkalulla, joka näyttää toimivan lähes kaikkien verkosta ladattavien Spectrum-ohjelmien kanssa. Pelin hitaassa lataamisessa on myös hyvät puolensa, kun välissä ehtii jääkaapille ja pelaamista osaa odottelun jälkeen arvostaa enemmän.
Spectrumin legendaarinen Manic Miner taulutelkkarissa.
Latautumassa oma suosikkini Laser Squad, joka on modernien taktiikkapelien oppi-isä.
Helpommallakin pääsee
Virittelystä vähemmän kiinnostuneen kannattaa tutustua internetin emulaattoreihin, joilla pääsee nopeasti retrotunnelmaan.
Älypyhelimille puuhataan myös Spectrumin näköistä Bluetooth-näppäimistöä, jonka avulla iOS-laitteen voi kytkeä AirPlaylla televisioon ja pelata iOS-emulaattorin kautta pelejä Spectrumin näppäimistöllä. Tämän mainion idean ja emulaattoreiden ainoa puute lienee joystick, omien ohjelmien toimimattomuus ja modernimpi tunnelma.
Tekniikasta riippumatta on mahtavaa nauttia 1980-luvun helmistä, kuten Manic Miner, Deathchase, Jet Pac, Lunar Jetman, Boulder Dash, Tranz Am, Atic Atac, Elite, Laser Squad, Wheelie ja The Way of the Exploding Fist.
Hyviä retrohetkiä! Inspiroidu lisää Stiggyn blogissa.
Comentários